Recoltăm sau nu celule stem?

9H.jpg

Știm deja că in câteva luni vom fi părinți pentru a doua oară. Deoarece Thomas nu a implinit incă 4 ani, o mare parte din lucrurile legate de sarcină ne sunt relativ recente și nu ne dau mari bătăi de cap. Cu toate acestea există o chestiune care ne trezește ceva dificultăți și pentru care curând trebuie să luăm o decizie: recoltarea celulelor stem pentru cel de al doilea copil.

Așadar in condițiile in care pentru primul copil avem recoltate celule stem, mai este necesar să recoltăm și pentru cel de al doilea? Care este compatibilitatea celulelor recoltate de la un frate pentru celălalt? Ce bănci de celule mai sunt disponibile pe piața românească și care din ele merită să fie luate in seamă?

Incercând să ne răspundem la aceste intrebări am reușit să gasim un site extrem de util – cu ajutorul căruia puteți să identificați foarte usor băncile de celule stem disponibile la noi in țară – sau oriunde altundeva in lume. Site-ul mai conține pe lângă aceste informații un FAQ foarte bine structurat care răspunde foarte clar celor mai multe intrebări referitoare la acest subiect. După parcurgerea informațiilor cuprinse in site veți afla cu surpriză sau nu că șansele pentru un copil să-i fie folosite celulele recoltate la naștere sunt relativ mici și in cele mai multe cazuri se vor folosi celule STEM de la un donator. Nu in ultimul rând veți afla că in USA există bănci publice de celule STEM unde cei care nu iși pot permite recoltarea și stocarea intr-o bancă privată de familie, pot alege să doneze celulele STEM. Da  să le doneze, ați citit bine :)

Dacă veți cauta folosind acest site veți observa că in România sunt disponibile 12 banci private unde se pot stoca celulele STEM dacă vă hotărâți să o faceți, deci nu o să duceți lipsă de alternative.

In procesul de selecție a unei noi bănci noi am decis să ținem cont de următoarele criterii :

  1. experiența materializată in anii de când face această activitate
  2. tipurile de prelevare existente – sânge și/sau țesut ombilical
  3. numărul de recipiente in care se stochează cele prelevate
  4. costurile inițiale și cele anuale
  5. modalitatea de plată

Un articol foarte cuprinzător și bine documentat cu privire la posibilitățile oferite de stocarea celulelor STEM puteți găsi și aici.

Informațiile cuprinse in acest articol nu sunt nici pe departe cuprinzătoare drept pentru care in următoarea perioadă ne propunem să revenim cu o analiză comparativă a ofertelor existente la noi.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

scroll to top