Business în Ro

business.jpg

În ultimul timp sunt extrem de atent la ce business-uri mai apar în online-ul sau offline-ul românesc. Din observațiile mele lucrurile stau cam așa:

  1. După ce s-a calmat isteria băncilor ne-am confruntat cu invazia farmaciilor
  2. După ce am luat credite și ne-am îmbolnăvit și tratat datorită dobânzilor prietenoase a apărut o puzderie de simingerii ( aka covrigării) pentru că un covrig e ieftin și bun și mai toată lumea ia cel puțin unul
  3. De ceva vreme suntem asaltați de agențiile de pariuri și magazinele cu preț unic
  4. În online o grămadă magazine mainstream cu it&c & fashion care se bat în reduceri de 2-3 RON, multe chinezării și extrem de puține afaceri de nișă care se pot susține din ce produc
  5. În ultima vreme nu am auzit nimic remarcabil în online-ul românesc. Emag monopolizează ușor dar sigur e-commerce-ul românesc, direct sau prin marketplace, 2-3 neinspirații incearcă să-i copieze iar ceilalți jucători mai ciugulesc și ei ceva frimituri ( desigur mai avem și ceva altex sau mediagalaxy )
  6. Piața de e-servicii și freelancing-ul se dezvoltă timid dar încă suntem in paradigma în care totul ni se cuvine, disciplina și seriozitatea acum se descoperă că se pot monetiza, iar pentru 2 lei așteptăm să ni se livreze un mercedes și nu o dacie amărâtă.

În contextul ăsta când business-urile din România sunt clar îndreptate către volum și preț scăzut, când există industrii sau nișe care exploatează sărăcia unui popor needucat stau și mă întreb care sunt șansele dezvoltării și susținerii a business-urilor de nișă în RO?

Voi ce astfel de business-uri cunoașteți și în ce ați fi dispuși să investiți?

Credits foto: www.dreamstime.com

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

scroll to top