Job fals pe Linkedin

LinkedIn-Phishing-Email-Scam-Alert.png

De-a lungul timpului am tot auzit de tot felul de scheme de înșelătorii – de la faimoasele cartele telefonice pe care trebuia să le cumperi, la falsul accident de circulație, telefoanele date bunicilor sau accidentele provocate în trafic, toate mi se păreau greu de crezut. Cu toate acestea nu îmi imaginam că la un moment dat mă voi confrunta și eu cu o încercare de înșelăciune web 2.0.

În cele ce urmează voi încerca să detaliez în mare cele întâmplate. Fiind în căutarea unui nou job, o mare parte din timpul alocat căutării de noi oportunități, îl petrec pe aplicația de job-uri de la Linkedin cautând, sortând și aplicând la tot ceea ce cred că mi s-ar potrivi sau aș vrea să fac în următoarea perioadă. În cursul zilei de marți dau peste un job de Project Manager pentru o companie din UK. Am vizualizat job-ul, m-am uitat la descrierea lui, nu era tocmai pe aria mea de expertiză, dar am zis să încerc totuși deoarece focusul era pe activitatea de management de proiect, iar o relocare în UK ar fi fost o experiență interesantă. Numele companiei ce posta job-ul mi-a inspirat încredere la momentul respectiv (nu pot să imi explic de ce ) – Gaz Engineering & Construction Company Inc – drept pentru care nu am considerat că mai este nevoie să fac research suplimentar pentru a verifica dacă compania există sau nu – căci vorba aia Linkedin e treabă serioasă și nu ajuns toți neserioșii aici :D – presupunere eronată. Deoarece procesul de aplicare se putea finaliza ușor doar prin transmiterea profilului de Linkedin, am apăsat pe trimitere și apoi mi-am văzut liniștit de alte lucruri.

În următoarea zi, un ditamai emailul pompos mă aștepta în inbox. Un așa zis manager de resurse umane al companiei Gaz Engineering & Construction Company Inc îmi comunica că aplicația mea a fost analizată & acceptată și îmi oferea un număr de înregistrare, pe care ulterior aveam să îl folosesc în tot procesul de recrutare care ar fi urmat. Emailul primit cuprindea 3 documente după cum urmează: o descriere detaliată a job-ului făcută à la carte, împreună cu responsabilitățile și beneficiile aferente (de altfel extrem de atrăgătoare), o invitație oficială pentru obținerea visei de acces în UK și un alt document, denumit Travel Informațion care oferea detalii despre locul unde s-ar fi desfășurat interviul și modul cum puteai planifica călătoria – inclusiv datele de contact ale unui consultant dedicat pentru procurarea biletelor de zbor și rezervării într-un hotel.

După cum vă puteți imagina primirea unui asemenea email m-a lăsat perplex și extrem de entuziasmat. Eram uimit în primul rând de răspunsul rapid, apoi de complexitatea lui și de gradul detaliilor din documentele personalizate primite. Cu toate acestea mă tot întrebam cum era posibil să îmi dea un răspuns atât de repede și să mă invite la un interviu la Londra în condițiile în care experiența mea în domeniul respectiv era zero?! Pe parcursul zilei am tot citit emailul și documentele primite, am verificat site-ul companiei cu pricina http://gazengineeringconstruction.com și mă gândeam ce e de făcut mai departe.

În ciuda faptului că o asemenea oportunitate mi se părea incredibilă și iîi doream foarte mult să fie adevărată, ceva în mine, mă determina să fiu rezervat și să mai verific încă o dată informațiile primite. Am discutat cu un prieten și am realizat că singura modalitate prin care se putea pune în aplicare un scam era planificarea călătoriei pentru interviul în Londra. În documentul primit era desemnat un consultant care urma să se ocupe de acest lucru. Drept urmare am încercat să caut pe net informații despre agenția de turism în care activa domnul consultant, faimoasa Jilblus Travel. Atât de faimoasă și cunoscută, că la o simplă căutare pe google nici măcar site-ul lor nu era de găsit, în schimb, am dat de un post pe un site care își punea aceleași întrebări ca și mine despre existența agenției în sine.

Site-ul fake Jilblus Travel

jiblus travel

După ceva căutări am descoperit că este copiat după acesta Hays Travel

hays travel

Asemănările între cele două site-uri sunt foarte mari iar cei care au copiat site-ul nici măcar nu au încercat să înlăture hiperlink-urile către oficiile de turism sau paginile de social media – în felul acesta reușeau să inducă posibilitatea unei schimbări de nume sau a unei colaborări, deci accentau într-un final confuzia celui care voia sa vadă care dintre cele două site-uri este cel adevărat.

Ajungând în acest punct, am reușit să mă conving că este vorba de un scam, oricât de bine suna tot ce era scris în acel email. Am raportat incidentul celor de la Linkedin, care între timp opriseră promovarea acelui job și am încercat să contactez telefonic presupusa companie angajatoare din Anglia.

Evident că nu am am primit nici un răspuns :). Cu toate acestea am scris un email consultantului și i-am cerut informații despre pașii pe care trebuie să-i fac pentru planificarea călătoriei – pentru a vedea cum se închidea întregul circ.

Răspunsul îl găsiți mai jos:

speachless.jpeg

 

După toată povestea asta rămân cu câteva întrebări :

  1. În afară de raportarea situației către Linkedin unde se mai pot reclama astfel de situații?
  2. Oare pentru postarea și promovarea unui job pe Linkedin nu ar trebuie să se facă niște verificări mai riguroase?
  3. Oare în spatele întregii povești se află tot niște români de ai noștri, plini de idei ?
  4. Câți oameni au fost deja victimele unor asemenea anunțuri înșelătoare?

Concluzile mele – circumspecția în privința lucrurilor care sunt prea bune pentru a fi adevărate te poate scăpa de multe bătăi de cap, iar pe net verificarea informațiilor trebuie să fie un must, no matter what.

PS: cine dorește mai multe detalii despre poveste un lăsați un comment sau un mesaj pe laloliette@laloliette.ro

Sursa foto : blogs.quickheal.com

 

 

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

scroll to top