O nouă mașină de familie – MPV

kinderwagen-800x600.jpg

Odată cu venirea unui nou copil una dintre întrebările la care inevitabil ajung părinții posesori de mașini este aceea dacă actuala mașină va fi încăpătoare pentru următorii ani. Și, cum era de așteptat, noi am ajuns aici și nu pot spune decât că am profitat de ocazia ivită pentru a încerca să facem un upgrade al mașinii. :D

Dețineam o Skoda Octavia 2 motorizare 1.2 TSI care timp de aproximativ 4 ani își făcuse conștiincios datoria. Fusese întreținută bine, dar cu toate acestea, se apropria de limita celor 100.000 km iar motorul TSI nu inspira că va fi la fel de economic și pentru următorii ani. În consecință am profitat de un cumpărător hotărât și am vândut Skoda nesperat de repede. Dar, vanzarea rapidă a mașinii urma să deschidă o perioadă plină de cautări, întrebări și tot felul de probleme vis-a-vis de achiziționarea unei noi mașini.

Organizat din fire, am intocmit rapid o listă de caracteristici necesare și am pornit în cautarea mașinii potrivite pentru familia noastră. Aceste must-uri erau din start multe dar reușisem să le structurez astfel :

  • mașină second hand – după 2 mașini noi pe care le-am vândut după 4 ani la mai puțin de 50% din prețul de achiziție am decis că este cazul să nu mai pierdem bani in acest fel
  • mașină diesel – datorită fiabilității crescute și consumului mult mai bun
  • mașină cu multe locuri – minim 5 și maxim 7 căci nu ne dorim momentan un bus :)
  • spațiu suficient atfel incât să putem pleca in parc și cu un căruț și cu o bicicletă

Desigur parcurgănd această listă de condiții obligatorii, am ajuns la concluzia să ne îndreptăm fie către un SUV, fie către un MPV ( Multi Purpose Vehicle). Dacă categoria SUV nu prea are nevoie de nici o prezentare, MPV-urile nu sunt atât de cunoscute publicului larg, în ciuda versatilității lor.

Câteva modele de mașini din categoria MPV-urilor :

a. Citroen C4 Grand Picasso

picasso_800x600

b. Peugeot 5008

peugeot_5008_800x600

c. Volkswagen Sharan

DB2010AU00221

d. Ford S-Max

e. Opel Zafira Tourer

opel zafira_800X600

Cum bugetul nostru nu ne permitea să ne apropriem de un SUV decent, atât ca și dotări, căt și an de fabricație și kilometri, am decis să ne îndreptăm atenția către MPV-uri. Partea mișto cu această categorie de mașini vine din faptul că poți face o grămadă de lucruri cu ea și anume – ai loc și de cățel și de purcel, poți căra și un căruț și o bicicletă și cine știe ce alte lucruri o mai fi nevoie, nu e musai să o folosești cu 7 locuri deoarece locurile din spate au un locaș special unde se pot depozita când nu sunt folosite, etc.

Ca primă opțiune pornisem cu Citroen C4 Grand Picasso – o mașină care ne încânta cu design-ul futurist și interiorul prietenos. Apoi dat fiind faptul că modelul de Citroen C4 pe care ni-l puteam permite era deja penultima generație lansată de ei ( implicit o valoare de vânzare mult diminuată în viitor) ne-am indreptat atenția și către fratele parizian, a cărui nouă versiune urmează să fie lansată in 2016. Din păcate pentru noi, oferta de Peugeot 5008 second hand în România este aproape inexistentă. Un alt punct în minus pentru cele două mașini franțuzești l-a constituit și rețeaua de service-uri autorizate și reprezentanțe oficiale, în București – 1 în cazul Citroen și 1 în cazul Peugeot – Eurial, lucru care m-a determinat să abandonez rapid ideea achiziționarii unui MPV franțuzesc, dat fiind evident faptul că meșterii pricepuți in astfel de mașinării vor fi puțini.

Personal nu consider că mașinile din grupul Volkswagen excelează la design și nici proverbiala lor fiabilitate nu m-a dat pe spate vreodată, drept pentru care faptul că Sharan-ul avea un preț peste bugetul nostru, nu a facut decât să ne ușureze decizia de achiziție :). Drept urmare, trebuia să ne hotărâm asupra ultimelor 2 mașini rămase în cursă – Ford sau Opel. Fost posesor de Opel și destul de greu de convins de faptul că o mașină trebuie să fie fiabilă și doar atât, și deloc încântat de desing-ul interior al S-max am ales Opel Zafira Tourer.

Iar ceea ce a urmat acestei decizii a fost un proces de achiziție destul de inedit din prisma faptului că s-a desfașurat exclusiv…online. Revin curând cu detalii complete despre pașii făcuți și poze live ale mașinii comandate – sperăm să ne sosească curând.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

scroll to top