Gadget-uri în lupta cu timpul 3

Iulie-2015-8762447-x-2447-e1444818110796.jpg

Acum 12 ani, student fiind, am achiziționat prima mașină de spălat rufe. Îmi amintesc și acum magazinul Media Galaxy din Mall Vitan de unde am cumpărat-o cu primul meu credit de consum. La momentul respectiv nu intuiam eu că o voi folosi intensiv atâta timp, ba mai mult de atât ca va spăla timp de ani buni și pantalonași, tricouri și alte mici chestii vestimentare dedicate copiilor. Lăsând melancolia la o parte, datele problemei sunt relativ simple: Whirlpool cu încărcare verticală pe care o tot foloseam de ceva vreme, se apropie ușor, ușor de momentul în care trebuie inlocuită dat fiind faptul ca nu mai stoarce așa cum o făcea odată și nici cu spălatul nu pare că mai excelează. Mai mult decât atât, este un model destul de vechi, cu o technologie depășită, lucru care cel mai probabil se traduce într-un consum ridicat de apă și de energie electrică. În condițiile acestea, începem să ne pregătim conștiincioși de Black Friday de anul acesta cu research-uri și date actualizate despre mașinile de spălat disponibile pe piață și care merită achiziționate, la un preț de bun simț.

Cum arată mașina de spălat ideală ? Ei, asta e o intrebare la care cu greu aș fi găsit vreun răspuns în urmă cu ceva timp, dar după căteva comparații rapide pot zice în mare următoarele :

 1. clasă eficientă de consum ( A+++ sau ceva de genul )
 2. garanția oferită
 3. ar fi excelent dacă și cea de centrifugare ar fi la fel
 4. consum scăzut de apă
 5. programe de spălat diversificate – cu toate că îmi e teamă că la final tot câteva vor fi folosite extensiv
 6. un plus semnificativ l-ar aduce prezența unor programe dedicate pentru bebeluși
 7. review-uri pozitive
 8. existență în portofoliul producătorului și a unor uscătoare de rufe decente

În materie de alegere a brandurilor pentru astfel de bunuri pot spune că suntem conservatori și nu suntem deschiși la experimente gen Samsung, Hyunday sau Panasonic, în consecință alegerea se îndreaptă oarecum către acele brand-uri cu care fie am interacționat în trecut sau despre care am auzit lucruri bune.  Din acest considerent, în momentul în care am realizat că trebuie să schimbăm mașina de spălat rufe ne-a fost foarte greu să concepem că putem lua altceva decât Whirlpool. Ce motive ai avea să faci o altă alegere din moment ce mașina actuală a funcționat impecabil timp de 12 ani.Ce altceva îți poți dori mai mult de la un brand de bunuri de folosință îndelungată?

Anyway puțină analiză comparativă nu strică nimănui și ținând cont că avem mașina de spălat vase Beko, pe care o folosim zi de zi de 2 ani de zile, de ce nu ne-am uita un pic și spre oferta lor? Două argumente bune pentru acest brand – un raport bun calitate/preț și faptul că sunt singurii care acum oferă garanție 5 ani la mașinile de spălat ( fix aceste două argumente le-am folosit și când am decis să cumpărăm de la ei mașina de vase ).

Și ajungând la garanție de 5 ani, in urmă cu ceva timp cei de la Gorenje au avut o acțiune promoțională prin care toate mașinile lor beneficiau de această perioadă de servisare. Per ansamblu produsele lor sunt un pic mai scumpe dar analizând cu atenție detaliile tehnice și făcând ceva analize cu ajutorul tool-uri-lor comparative de pe magazinele online, am constatat și consum-uri mai bune și funcționalități mai diversificate (programe de spălat, funcții) pentru produsele lor, deci suficiente motive pentru mine să-i luăm in calcul in acest moment.

Concluzionând se pare că vom încerca să alegem ceva potrivit între aceste 3 brand-uri : Whirlpool, Beko sau Gorenje.

Voi ce ne recomandați, ce experiențe recente aveți cu vreunul dintre aceste brand-uri în materie de bunuri de folosință îndelungată?

 

Share this post

1 Reply to “Gadget-uri în lupta cu timpul 3”

 1. Cristina says:

  Whirlpool folosim si noi la masina de spalat rufe. Suntem la a 2-a, schimbata din motive de mutat, era depasita tehnologic.Prima inca functioneaza, dar nu la noi in casa. La electrocasnicele de uz indelungat nu recomand Electrolux. Experiente neplacute cu: frigider, masina de spalat vase, plita, mixer (asta nu e chiar de folosinta indelungata, dar e electrocasnic). Tot la experiente neplacute pun si Gorenje, desi nu am incercat de la ei decat electrocasnicele mici: cantar de baie, cantar de bucatarie, mixer (da, sunt mare consumatoare de mixere, dar revin tot la Braun-ul meu vechi de 15 ani, desi e mega-depasit tehnologic). Pareri bune despre masini de spalat, de la prieteni: Bosch, Ariston.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

scroll to top